1 miljoen hulpvragers, 2000 ambtenaren, wat kost dat?

10/06/2015 - 17:45

Nee, laten we het niet doen, deze kostprijs berekenen is niet goed voor ons stressniveau! Waar is de tijd dat ik andere mensen kon helpen om hun belastingsbrief in te vullen? Nu heb ik bijna zelf hulp nodig. 2000 ambtenaren ijverig in de weer om 1 miljoen Belgen daarmee te helpen, zodat ze geen geld hoeven te verliezen, zo legt De Morgen ons uit. Niet te geloven…

1 miljoen hulpvragers, 2000 ambtenaren, wat kost dat?

Toch geloof ik het! Deze morgen zat ik in hetzelfde schuitje. Het zoveelste uur bezig met het aanvragen van 100 euro in het kader van de KMO-portefeuille (een subsidie om opleiding in het kader van je onderneming voor een deel te laten betalen door de Vlaamse overheid). Als ik niet zeker zou weten dat ik ook in de toekomst nog opleidingen wil volgen, had ik het bijltje bij neergelegd. Nu besloot ik om het hele parcours te doorlopen en voor mezelf een stappenplan bij te houden, zodat het een volgende keer beter lukt. Uiteindelijk heb ik alles op één A4 gekregen. Terwijl ik uren heb besteed aan het te snelle filmpje van de Vlaamse overheid, het steeds opnieuw lezen van bladzijden met uitleg, enz.

Deze morgen kreeg ik de zoveelste mail, opnieuw zo complex dat de moed me in de schoenen zakte en ik het nummer 1700 heb opgebeld. De eerste reactie: “het is nochtans poepsimpel mevrouw”. Van klantgerichtheid gesproken ... Ik heb me even laten gaan “voor u misschien wel mevrouw, voor mij absoluut niet”. Ze heeft me uiteindelijk geholpen, met ingehouden ongeduld. Zonder assertief te zijn had het me opnieuw 2 uur gekost, maar geef toe, niet iedereen durft dit soort gesprekken vol te houden...

Nu ik de hele procedure doorlopen heb, is het kader van die subsidie me eindelijk duidelijk. Had ik dat éérst gekregen, duidelijk en eenvoudig, dan had ik de rest wellicht ook veel sneller begrepen.

Ook bij de belastingen is het zo: we missen als Belg een algemeen kader, we missen een duidelijke, eenvoudige uitleg (weg met de “toelichting”), na maximum 30 minuten hebben we onze buik vol van onze eigen onkunde en terechte faalangst en even later zetten we de ambtenaren aan het werk.

Tijd voor een echte eenvoudige administratie en een voor iedereen begrijpelijk systeem. Wanneer start de overheid met het (eenmalig) aan het werk zetten van taalkundigen, leanmanagers, boekhouders die zaken in mensentaal kunnen uitleggen, enz. zodat deze 2000 ambtenaren de volgende jaren het werk kunnen doen dat ze moeten doen en deze uitleg-kost alvast uit de begroting kan worden geschrapt?

Ervoor zorgen dat je helpdesk niet overspoeld geraakt?

Ja, leer het mij!